Over Martine Dohé - Haar werk - Exposities - Contact - English  - Home 



Martine Dohé-Nieweg

1943 - 2022

Martine Dohé (Amsterdam 1943 - Leidschendam 2022) bezocht na de Middelbare School de Sociaal Pedagogische opleiding Middeloo in Amersfoort. Aansluitend legde zij zich toe op beeldhouwen en draaien op de schopschijf, tekenen en creatieve handvaardigheid.

Maakte vooral gebruikskeramiek en kleine ruimtelijke objecten van klei.

Gaf geruime tijd les aan kinderen en volwassenen.

Zij exposeerde veelal in groepsverband in Amsterdam, Den Haag, Woerden, Hoevelaken en in haar woonplaats, o.a. in De Schakel en in het Medisch Centrum Haaglanden, locatie Leidschendam.

Kreeg opdrachten van zowel instellingen als van particulieren. Maakte deel uit van de kunstenaarsvereniging en de kunstopdrachten commissie van de Gemeente Leidschendam.

Na ongeveer 25 jaar met klei te hebben gewerkt wilde zij een geheel nieuwe uitdaging, een totaal ander materiaal. Dat werd een oude liefde: GLAS.

Begon eerst te werken met het 'vlakke glas', ervaring opdoen in snijden en lijmen. Leerde glasgieten in december 2000 bij Tetteroo in Amsterdam. Twee maanden later, februari 2001, maakte zij zich het fusen (versmelten) eigen bij Frank van den Ham, Hilversum. In mei 2001 volgde het brandschilderen bij Pfann, eveneens te Hilversum.

In augustus 2003 een cursus glasblazen in Leerdam

In maart en april 2004 kreeg zij les van Jan Hein van Stiphout in Pate de verre (in een mal worden stukken glas versmolten tot een geheel zodat een massief glazen beeld ontstaat).

Heeft werk verkocht in binnen en buitenland  o.a.Japan, Belgie, Frankrijk.Engeland, Denemarken, Israel en Oman aan zowel particulieren als aan bedrijven.

Heeft voor diverse  sporten Awards ontworpen en gemaakt.